Τα λίπη

Τα λίπη αποτελούν την κύρια αποθηκευτική μορφή της ενέργειας του οργανισμού. Όταν καταναλώνονται παραπάνω ποσότητες τροφής (ενέργειας) από αυτές που χρειάζεται καθημερινά τότε το πλεόνασμα αν δεν δαπανηθεί από κάποια δραστηριότητα αποθηκεύεται με την μορφή λίπους.

Η αποθήκευση των λιπών στον οργανισμό ήταν και είναι ένας σωτήριος μηχανισμός επιβίωσης για τον άνθρωπο. Σε περιόδους που η τροφή βρίσκεται άφθονη και εύκολα, ο άνθρωπος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής. Η αποθηκευμένη ενέργεια με την μορφή των λιπών θα χρησιμοποιηθεί αργότερα σε περιόδους που η τροφή θα είναι λίγη και δεν θα μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες.

Στις μέρες μας και στην καθημερινότητά μας, κάτι τέτοιο φαντάζει περίεργο. Αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα ή μία επίσκεψη σε κάποιο πολυκατάστημα και εύκολα κάποιος μπορεί να βρει όποια τροφή θέλει και σε όποια ποσότητα θέλει. Ο προϊστορικός άνθρωπος όμως δεν είχε αυτή την δυνατότητα. Ούτε και πολλοί άνθρωποι σε διάφορα μέρη του πλανήτη μας ακόμα και σήμερα.

 
απώλεια βάρους, συμβουλές διατροφής, personal trainer, Τζανουδάκης Γιάννης
 

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κυρίως από λίπος, μύες και οστά. Αυτά είναι και τα βασικά δομικά του συστατικά. Κρίνεται όμως απαραίτητο να γνωρίζουμε την αναλογία αυτών των συστατικών στον ανθρώπινο οργανισμό έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να συστήσουμε το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα στον ασκούμενο ή να καταρτίσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής του.

Η εκτίμηση του αν κάποιος είναι παχύσαρκος ή όχι γίνεται ακόμη και σήμερα με βάση κάποιους πίνακες οι οποίοι χρησιμοποιούν ως μέσο αναφοράς το βάρος, το ύψος και την ηλικία του ατόμου, ή με βάση το γνωστό "δείκτη σωματικής μάζας" ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια απλή εξίσωση που χρησιμοποιεί το βάρος και το ύψος ενός ατόμου για να προσδιορίσει αν είναι παχύσαρκος ή όχι.

 

προσωπική εκγύμναση, διατροφή, personal training